Brev 2    2010-06-03                              Åter till RESEBREV        Back to RESEBREV

     

  Tynningö - Mem

Nu har vi startat vår långsegling!

I söndags (30/5) kastade vi planenligt (nästan) loss från vår brygga på Tynningö efter känslosamt avsked från Patriks familj med tre av våra kramgoa barnbarn (Marikas familj är i Afrika så dom kunde vi inte krama).

 

Två glada avseglare

 

 

Two happy sailors leaving home jetty for a long trip!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi tuffade genom Baggensstäket ut mot vår vackra skärgård och såg fram emot en fin kväll i egen vik på någon ö. Efter prov av autopiloten måste vi tyvärr revidera planen. Nexussystemet (vårt navigationssystem med GPS, logg , lod mm) brakade ihop varje gång som autopiloten startades. Autopiloten fungerade ju i höstas efter installationen så varför inte nu??

Vi ankrade i Napoleonviken strax söder om Saltsjöbaden och funderade över situationen. Utan en fungerande autopilot (vi har ju inget vindroder på Septima) kan inte 2 personer ge sig ut på stora havet. Vi konsulterade Nexus direkt på måndagmorgonen med resultatet att vi måste bege oss in till deras närhet för att de skulle kunna lösa problemet åt oss.

Upp med ankaret (det nya egentillverkade satt som berget vilket var skönt att konstatera) och kontrakurs in till Stockholm igen. Efter broöppning vid Danvikstull, en slussning i Hammarby och broöppning vid Liljeholmen var vi efter några timmar långt inne i Ulvsundasjön där Nexusteamet mötte upp med datorer och mätinstrument.

 

 

Vår installation fick väl godkännt men autopilotens elektronik hade något fel. Lyckligtvis hade Nexus en servoenhet (autopilotens dator) i reserv och med den monterad fungerar nu styrningen och Nexussystemet igen. Oroväckande att elektroniken spökar redan vid starten. Det är bara att hålla tummarna att den håller resten av resan. Nexusgrabbarna gjorde ett proffsigt jobb och vi kände oss mycket lättade när vi styrde ut ur Ulvsundasjön.

Vilken väg skulle vi nu välja?? Inte tog vi med några sjökort över Mälaren! Vi har ju siktet inställt på Atlanten. Lyckligtvis fanns Mälaren och Södertälje Kanal med på Garminplotterns digitala sjökort så vi fortsatte vidare in i landet (!) nynnade på Ulf-Peder Olrogs slagdänga " Se Sundbyberg och sedan dö, möt våren i Södertälje....." och kunde på kvällen återigen slussa ut i salt vatten i just denna stad.

 

 

Strax söder om Landsort genomförde vi en övning i hur vi kan behöva  hantera en "hårt-väder"-situation. Vi provade att "ligga bi" med delvis inrullat storsegel och båda förseglen inrullade vilket fungerade bra i de 9 m/s som rådde vid tillfället. Efter detta provade vi utläggning av ett sjöankare enligt rekommendationerna i Pardey´s "Storm Tactics". Det var inte helt lätt.
Vid utläggningen ville struten flyga iväg som en drake i stället för att fyllas med vatten. Väl i vattnet kunde vi ställa in båtens riktning mot vinden i de 50 -60 grader som rekommenderas med hjälp av ett kastblock och en hanfot till skotwinschen via genackerblocket i aktern.
Intagningen var också knepig. Vi gick för motor upp mot ankaret men när det var nära blev det starka ryck i linan p g a sjöhävningen. Det gällde att passa fingrarna så inget kom i kläm. Efter att ha fått tag i ett av banden till struten med båtshaken kunde den tömmas på vatten och lyftas in över relingen. Det gällde verkligen att passa så att ingenting fastnade i propellern. En mycket värdefull övning!

 

Vi slörade - länsade ned mot Arkö och kunde i solnedgången ankra i en vik vid Slätbaken.

 

 

Morgonen därpå (onsdag) gick vi in till Mem för att påbörja färden på Göta Kanal.

"Kanalen stängd till 7 juni".  Inget upplyftande besked. Endast förbeställda konvojer kan slussas igenom innan dess, vilket vi inte tagit reda på i förväg. Det är bara att vänta. Det går dock ingen nöd på oss i sommarvädret. Vi har dessutom fått plats i en konvoj som startar redan på fredag 4/6 så väntan blir inte så lång. Denna extra tid har givit oss möjligheten att "göra" Söderköping per cykel. En trevlig sommarstad.

 

Septima väntar på att få komma in i Göta Kanal i Mem.

 

 

Septima waiting at the Göta Canal entrance before traversing Sweden to Gothenburg.

 

 

 

 

 

 

 

Top