Brev 3    2010-06-18                                                      Åter till RESEBREV        Back to RESEBREV

     

 

Göta Kanal - Kristiansand (Norge)

Vinden viner i riggen och vi väntar på att den skall mojna så att vi kan ge oss ut på Nordsjön mot Skottland. Det blåser kuling ute på havet. Vi ligger i Kristiansand på Norges sydkust, dit vi anlände för fyra dagar sedan efter en nattsegling från Göteborg.

Göta Kanal-färden kunde påbörjas några dagar innan kanalen officiellt öppnades för säsongen, då vi fick plats i en förbeställd konvoj.

Vi var först tre, efter Norsborg bara två båtar i slussen vilket var skönt eftersom det är lite nervpirrande vid uppåtslussning när slussportarna öppnas och vattnet forsar in i bassängen. Båtarna kastas åt olika håll och det gäller att ha fendrar på rätt plats och en hårt sträckta för- och aktertampar.

Via denna youtubelänk kan ni se lite av slussningen: http://www.youtube.com/watch?v=REec3dP3Onk

Vi kom efter 4 dagar ut i Vänern vid Sjötorp utan nervsammanbrott och Septima klarade sig med endast en lanterna i fören lite tilltuffsad.

Efter färd i dåligt väder över det stora innahav som Vänern är, kunde vi ensamma slussas ned i Göta Älv genom Trollhättans stora slussar. Det har sina fördelar att vara tidigt ute på säsongen innan slussarna fylls av alla fritidsbåtar.

I Lilla Bommens gästhamn bredvid nya operan i Göteborg blev vi liggande några dagar och kunde genomföra några värdefulla kompletteringar till Septima. Jaja fick en extramadrass till sin koj och kom därmed över besvärande ryggproblem som tillstötte efter några dagar i båten. Ett reservankare (Spade, 20 kg, som kan delas och stuvas undan bra) införskaffades. Ankarspelet fick ett nytt kättinghjul efter en bilfärd till ItalNordic i Ellös. En stor kulfender (den saknade vi i Göta Kanal) är nu vår nya vän vid tilläggningar.

Med operan som närmaste granne föddes naturligtvis tanken på ett operabesök. Trollflöjten gavs för utsålda hus sedan länge. Jaja rusade strax efter att vi anlänt till gästhamnen. in till biljettkassan och lyckades få två återbudsbiljetter till lördagsföreställningen av Mozarts lekfulla opera!! En fantastiskt bra föreställning tyckte vi, med härlig koreografi och vacker musik. Vilken tur man kan ha ibland!

Den 13 juni seglade vi ut på Skagerak med siktet inställt på Mandal i Sydnorge. När vi närmade oss den norska kusten ringde telefonen. Nina och Pär , vänner från Oceanseglarklubben låg i Kristiansand och vi var alldeles utanför så vi girade norrut och möttes strax därpå i gästhamnen av öppna armar. Vi har båda som mål att ta oss över till Inverness och gå igenom Caledonian Canal så vi laddar ned Grib-filer (väderprognoser) från internet för de närmaste dagarna och studerar dessa med stor nyfikenhet tillsammans för att se när det är lämpligt att ge oss iväg.

Väderleksutsikterna har inte varit bra än så länge. Varför då inte passa på att se lite av Norge? Vi hyrde en bil tillsammans, bokade in oss på ett vandrarhem uppe i bergen utanför Stavanger och begav oss norrut till Preikestolhytten, varifrån vi vandrade uppåt de 4 kilometerna till den spektakulära Preikestolen (predikstolen), en klippavsats som stupar 600 meter brant ned i Lysefjorden.

Vi åt gott, övernattade uppe i vildmarken och bilade sedan efter ett besök i Oljemuseet i Stavanger dagen därpå tillbaka till våra båtar. Två fantastiska dagar tillsammans i det vackra norska landskapet.

Nu laddar vi för Nordsjön!

Top