Brev 4    2010-07-06                                                      Åter till RESEBREV        Back to RESEBREV

     


Nordsjön - Crinan Canal, Skottland

Regn och blåst! Det är jobbigt ibland att segla västerut i norra Europa. Vi har nu kämpat i motvind större delen av tiden de senaste veckorna.

Nu ligger vi i södra änden av Crinan Canal som är en smal, idyllisk genväg över Mull of Kintyre i sydvästra Skottland.

Vi lämnade Kristiansand i Sydnorge den 20/6 och fick i början en blåsig och guppig färd i motig vind ut på Nordsjön. Efter ungefär halva vägen vred vinden och gav oss några timmar fin segling innan det mojnade och vi för motor kunde tuffa resten av sträckan till Inverness.

I Inverness låg vi stilla några dagar och inväntade vännerna Christina och Sven som skulle färdas med oss genom Caledonian Canal. Vi passade på att ta en cykeltur och iakttog landskapet under ebb och flod.

Väntan gav oss också tillfälle att tillsammans med OSK-vännerna Nina och Pär (vi följdes åt över Nordsjön) besöka ett välkänt whiskydistilleri och provsmaka den skotska nationaldrycken.

Nu, efter några veckor i Skottland känner vi oss nästan som whisky-specialister efter att ha roat oss med whiskyprovning medan regnet smattrat på rufftaket.

Vi hade några fina dagar tillsammans med Christina och Sven i kanalen och gjorde även en utflykt med tåg utmed den vackra kuststräckan mellan Fort William och Mallaig.

Vilka naturupplevelser Skottland kan erbjuda!

Väl ute i havet efter kanalen stångade vi oss mot sydvästvinden till Oban där vi red ut en kuling, väl fastbundna i marinan på grannön Kerrera.

Sven och Christina lämnade oss i Oban och vi kämpade vidare för motor mot vinden söderut via Sound of Luing i medström (vår fart var 10,5 knop över grund!), förbi Corryvreckan och slussade in i Crinan Canal.

 

Vi valde denna idylliska kanal för att slippa den vilda Atlant-sjön vid Jura och Islay under den kuling som nu är i antågande! Crinan Canal har varit en riktigt trevlig upplevelse (bortsett från de skotska knotten!!). Förrutom det vackra landskapet erbjuder slussning nya utmaningar eftersom vi själva skulle manövrera såväl portarna som öppnandet (och stängandet!) av slussluckorna.

Nu väntar irländska sjön. Vi vill ta oss så långt söderut vi kan de närmaste dagarna för att ligga bra till inför överfärden till Frankrike efter vårt planerade Sverigebesök i slutet av Juli, men just nu ser det inte ut som om vi kommer så långt. Lågtrycken radar upp sig utanför Irland!

 

Top