Brev 9    2010-11-21                             Åter till RESEBREV        Back to RESEBREV

     

  Lanzarote - La Gomera.

Nu har vi tillbringat en månad här på Kanarieöarna och har en mängd upplevelser och minnen tillsammans med släkt och vänner med oss härifrån. Vår hårddisk har fyllts på med en massa megabyte bildmaterial och här kommer några axplock ur detta.

I Marina Rubicon stannade vi bara två dygn. Anledningen var dels att vi tidigare upplevt Lanzarote och dels att vi ville hinna med att utforska Fuerteventura som vi vid förra Kanarieövistelsen 2007 med HULDA endast "snuddade" vid. Pär o Nina på OSOPHINE avseglade före oss och "rekognoserade" marinan i Gran Tarajal på Fuerteventura. Bra och billig. Nu i efterhand när vi åkt runt på ön kan vi konstatera att Gran Tarajal är den i vårt tycke bästa marinan på Fuerteventura som i övrigt inte har så många hamnar för besökande seglare.

Med hyrbil utforskade vi ön tillsammans med Nina och Pär. Vad trevligt vi hade det! Vi stannade på ön i fyra dagar. En annorlunda Kanarieö. Ja, alla öarna har en egen speciell karaktär. Ingen är den andra lik. Men så är det ju också massor av årtusenden mellan varje ös födelse.

 

Claes, Pär och Nina blickar ut över Fuerteventuras karga landskap.

 

 

Claes overlooking the sterile Fuerteventura landscape together with friends.

 

 

 

 

 

 

 

Här vid El Cotillo tog vi ett uppfriskande dopp i det ljumma vattnet

 

 

We took a refreshing swim here close to El Cotillo

 

 

 

 

 

 

 

Tänk så det måste ha sett ut när dessa vulkanöar bildades! Det är så fantasieggande att studera landskapet och försöka föreställa sig skådespelet när lavan sprutade och rann och kratrar störtade in! I detta avseende är Fuerteventura den minst fantasieggande ön. De mest fantasieggande och spektakulära naturscenerierna tycker vi man finner på Teneriffa och La Palma.

Fuerteventura har egenheten med stora sandområden som uppenbarligen flugit dit från Sahara-öknen

Stora sandområden uppe vid Coralejo. Sanden har tagit sig hit med vindarna från Sahara

 

Large sandarea close to Corralejo. The sand flew from Sahara.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi lämnade Gran Tarajal den 26:e oktober och seglade i måttlig bris utmed öns sydostsida ned förbi Morra Jable. Där friskade vinden i ordentligt. En effekt som uppträder här mellan öarna där vinden accelereras och kan uppnå kulingstyrka. Efter en fin nattsegling förbi Gran Canarias upplysta nordsida angjorde vi Santa Cruz, huvudstaden på Teneriffa.

De spanska myndigheterna har infört en skatt på fritidsbåtar som besöker offentliga hamnanläggningar. Reglerna tycks tillämpas lite som den enskilda hamnmyndigheten vill. I Santa Cruz ville dom inte oss väl i alla fall utan avkräver varje besökande segelbåt en engångsksatt per 10-dygnbesök plus en daglig skatt. Engångsskatten uppgick för oss till 37€ vilket tillsammans med den dagliga skatten (3€/dygn) och hamnavgiften (18€/dygn) gjorde vårt 2-dagarsbesök till ett av resans dyraste. I San Sebastian på La Gomera, som ochså är en offentlig hamn tillämpar man inte "10-dygns-skatten" utan bara "1-dygns-skatten". Dom gör lite som dom vill här!

 

Teneriffa skiljer sig mycket från Fuerteventura.

 

Teneriffa duffer a lot from Fuerteventura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den lilla bergsbyn Masca på Teneriffas sydvästra del

 

 

The Masca village on SW part of Teneriffa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Santa Cruz träffade vi det svenska seglarparet Owe och Greta som med sin HR 46 Mayflower II seglat massor av år på världens alla hav. När vi berättade om våra Brasilienplaner tyckte dom absolut att vi skulle fortsätta ned längs Brasiliens kust till Uruguay och sedan fullfölja med ett varv runt sydatlanten! Oj, vilken idé! Ett år till? Vi funderade hit och dit, läste pilots, seglingsberättelser på nätet (Noonsite, Ocean Cruising Club). Vi har inte helt avskrivit idén men lutar nu åt att hålla fast vid den ursprungliga planen med Trinidad som mål i April 2011. Beslutet behöver inte tas förrän vi kommit fram till Brasilien. Gira styrbord eller babord?!

 

Den 31 oktober dök det upp tre underbara barnbarn med tillika föräldrar på Teneriffa Sud-flygplatsen. Oj, vilken lycka!

Vi hade sedan en vecka tillsammans med rundturer på ön , bad, lite segling och mycket lek. Vad roligt det är med barn, speciellt barnbarn!!

Glad farmor med 3 av sina 5 barnbarn.

 

Happy grandmother with 3 of 5 grandchildren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barnen (och vi) hade roligt i de höga vågorna.

 

 

The children (and we) had a lot of fun in the high waves.

 

 

 

 

 

 

 

Lek i svart vulkansand var något nytt för barnen.

 

 

Playing in black volcano sand was new to the children.

 

 

 

 

 

 

 

Middag i sittbrunnen med 7 personer.

 

 

Dinner in cockpit for 7 persons.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barnen tittar förundrat på när utombordarens motorhuv demaskeras efter målning med de svenska färgerna.

 

The children are wondered when the outboard engine hood is uncovered after having been painted in swedish colours

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi tog en segeltur utanför Las Galletas men efter en kort stund infann sig sjösjuka och vi återvände snabbt till trygga hamnen.

 

 

We took a sailing trip outside Las Galletas but after a short while seasickness occurred an we turned back to the safe harbour.

 

 

 

 

 

 

Den 11 november dök Claes kompis från teknistiden Petter med hustru Lena upp! Ytterligare en trevlig vecka med bad, naturupplevelser och god mat. Vilka kocktalanger både Petter och Lena kunde uppvisa!

Kanarieöarna har ett skönt klimat den här årstiden. 25-30 grader under dagen och 22-24 grader i vattnet.

 

Vandring med Petter och Lena i makalös vulkannatur nedanför El Teide på Teneriffa

 

 

Hiking together with friends in amazing volcano landscape below El Teide on Tenerife

 

 

 

 

 

 

 

Picknick på lavastenar 2200 möh.

 

 

Picnic on volvano rocks at 2200 m above sea level.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi seglade (mest motorgång dock) över till San Sebastian på La Gomera den 14:e och utforskade tillsammans denna annorlunda vulkanö. La Gomera har inga stora kratrar som de andra Kanarieöarna utan karaktäriseras av en mängd djupa dalgångar och raviner. På sluttningarna har man sedan urminnes tider anlagt terrasser för att göra ön brukbar. Det enorma arbete som ligger bakom alla dessa terrasser får nästan de småländska stengärdsgårdarna att förblekna (utan att för den skull förringa de flitiga smålänningarna).

 

Stora ytor på La Gomera täcks av terrasser som dessa

 

 

Large areas on La Gomera are covered with terraces like these.

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag brukas endast en bråkdel av den på detta sett skapade odlingsbara ytan. Det tillverkas en del goda vita viner på ön. I övrigt lever man som på alla Kanarieöarna huvudsakligen på turismen även om La Gomera är förhållandevis lite "turistiskt". Huvudskälet till det är väl att det saknas en stor flygplats så alla turister kommer hit med färjor från Teneriffa (utom vi seglare förstås och vi är några stycken för hamnen här är oftast fullproppad).

 

Petter och Lena reste hem till kalla Norden den 19:e. Vi förbereder oss nu för överseglingen till den för oss nya spännande kontinenten. På vägen skall vi hinna med ett stopp på Cap Verde.

 

Top