Brev 11    2011-01-04                             Åter till RESEBREV        Back to RESEBREV

     

Mindelo, Cap Verde - Salvador, Brasilien.

 

Nu är vi i Sydamerika!

På knappt 16 dygn avverkade vi de 2100 Nm från Mindelo till Salvador dit vi anlände på nyårsaftonen. Vilken kontrast att komma från ensamheten ute på havet till den livliga nyårsfirande miljonstaden!

Vi stannade en vecka på Cap Verde. Mindelo som tidigare haft ett skamfilat rykte p g a kriminalitet visade sig vara en riktigt trevlig upplevelse. I den välskötta marinan kände vi oss helt trygga och ute på stan möttes vi av vänliga människor. Inför en atlantöverfart är Mindelo en bra plats att förbereda sig. Här finns i stort sett allt man behöver. Dessutom bjuder Sao Vicente, ön som Mindelo ligger på, på vackra naturupplevelser.

 

Sao Vicentes nordsida med sanddyner mellan vulkaner

 

Northern shore of Sao Vicente with sanddunes in between volcanoes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi badade i höga vågor vid Calhau på Sao Vicentes NO-kust.

 

 

Bathing in high waves near Calhau on Sao Vicente NE-shore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucia kom på besök med vacker krona och nybakade lussekatter.

 

 

Celebrating Lucia on 13:th december

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi lämnar Sao Vicente på väg söderut mot sydamerika.

 

 

Leaving Sao Vicente for South America

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi övervägde om vi skulle stanna i Mindelo över julen men den 15:e tyckte vi att 10 dagar till på denna plats skulle bli för mycket så då fyllde vi på de sista förråden, klarerade ut från Cap Verde och satte kurs rakt söderut mot södra halvklotet. Vi siktade in oss på att korsa ekvatorn någonstans mellan 25:e och 26:e longituden för att inte komma för nära sydamerika när SO-passaden satte in vilket skulle kunna ge oss onödig motvind.

 

Före ekvatorn skall man passera den oroliga väderzon som på meteorologspråk benämns ITCZ (Inter Tropical Convergence Zone) eller oftast kallas "doldrums" eller "hästlatituderna" (några hästar såg vi dock aldrig!) Här blandas luften från norra halvklotets passadvind med södra halvklotets motsvarighet och det kan uppstå riktiga oväder vilket vi fick uppleva. När vi kom ned till 7:e breddgraden upphörde den stadiga NO-vinden och vi möttes av en kompakt ovädersfront med skyfall, blixt och dunder. Skyfallen hade vi ingenting emot eftersom Septima då spolades ren från allt salt som lagt sig som en hinna över det mesta,  men när natthimlen lystes upp av långa blixtar och dundret kom strax därefter kände vi oss väldigt små därute på det öde havet. Emellanåt klarnade det upp och vi kunde segla några sjömil innan vinden försvann eller snurrade runt nästa ovädersområde. Så höll det på ned till 2 grader N och under den sträckan tuffade vi mest på för motor för att komma igenom så fort som möjligt.

 

Claes tackar någon högre makt för en välgörande, uppfriskande dusch i doldrums.

 

 

Refreshing shower in the doldrums.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vädret blev sedan stabilare och vi kunde segla i behaglig SO-vind långa sträckor innan friden bröts av någon uppfriskande regnby ("squall") igen.

Den 23:e passerade vi ekvatorn vilket naturligtvis firades. Den lilla champagneflaskan som Oceanseglarklubben skänkt alla årets avseglare inmundigades högtidligt.

 

Ekvatorpassagen.

 

 

Crossing the equator.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekvatorpassagen firas med OSK-champagne.

 

 

The crossing of the equator is celebtrated with champagne.

 

 

 

 

 

 

 

Plötsligt från ingenstans dök Neptunus upp med horn och sin 3-udd och förrättade högtidligt dop av de nya ekvatorkorsarna. Dopbrygden hade han komponerat ihop av diverse vätskor som underlättar fortsatta färden på södra halvklotet såsom motorolja, kaffe mm.

 

Neptunus dök plötsligt upp från ingenstans!

Konstigt att han bar flytväst. Det borde försvåra hans tjänsteutövning.

 

 

Neptunus suddenly showed up from nowhere.

 

 

 

 

 

 

Julaftonen blev också en minnesrik dag med julbord, julgran (dekorerad pinjekotte från El Hierro) och presenter i sittbrunnen. Det uppstod emellanåt dråpliga situationer när sill, sillsallad, ägghalvor, nubbe m m skulle balanseras i den lutande, gungande Septima. Vi hade riktigt trevligt!

 

Julbord a la Septima

 

 

Christmas celebration

 

 

 

 

 

 

 

 

I nattmörkret kunde vi den 30:e se att vi närmade oss land med upplyst himmel. Spännande! Och i gryningen på nyårsaftonen dök Salvadors skyline upp vid horisonten. Vilken känsla!

 

Sydamerika!

Salvador skyline.

 

 

South America!

The Salvador skyline.

 

 

 

 

 

 

Vi rullade strax därefter in seglen och tuffade in till Bahia Marina men avvisades. Fullt! Även den intilliggande Terminal Nautico var helt fullbelagd (bl a ett 20-tal båtar som ingår i Rally Ils de Soleil) så vi fick ankra utanför marinan, blåsa upp Oktaven och puttra in med aktersnurrans hjälp till marinan för att äntligen få känna fast brasiliansk mark under fötterna. Nåja, det tog ett tag innan marken blev fast under våra gungande kroppar.

 

Uppankrade utanför Terminal Nautico i centrala Salvador.

 

 

At anchor near Salvador centre.

 

 

 

 

 

 

 

Nu skall vi uppleva Brasilien!

Första dagen avslutades med sprakande nyårsfyrverkeri mellan skyskraporna i denna miljonstad.

Top