Brev 13    2011-02-02                             Åter till RESEBREV        Back to RESEBREV

     
Go to http://translate.google.com/ and paste our url for a rough translation

Amazonas

 

Nej, vi har inte seglat till Amazonas. Vi flög dit. Från Salvador där vi lämnade Septima en vecka i trygga Bahia Marina.

Vi tyckte att när vi nu tagit oss ända till Sydamerika får vi inte missa Amazonas. Och att segla in i Amazonfloden skall man akta sig för säger många. Kriminaliteten är hög och risken för väpnat rån är påtaglig. Man bör segla i konvoj. En sådan är på väg dit nu. Rallye Ils du Soleil (RIDS) med ca 30 båtar skall gå upp i Amazonfloden på led i en konvoj med beväpnad eskort.

Vi valde den trygga vägen med flyg till Manaus.

Där hoppade vi på  en 4-dagarstur  ut till Juma Lodge vid stranden av en gren av Amazonfloden.

 

Vid Manaus möts Rio Negro (mörkt vatten) från norr och Rio Solemoes (brunt vatten) från väster och bildar sedan Rio Amazonas. De två floderna har olika temperatur och mötet bildar en skarp gräns.

 

"Meeting of the waters" outside Manaus. Rio Negro (dark) and Rio Solemoes (brown) join to Rio Amazonas. The two rivers have different temperatures and before they mix there is a sharp border between the two.

 

 

 

 

Det flytande flodhuset vid Juma Lodge. Amazonfloden väntas stiga ytterligare ca 8 m till sluttningens övre del i juni när regnperioden slutar.

 

The Juma Lodge with floating house. Living quarters higher up behind the trees. The river will rise another 8 meters until june at end of rain season.

 

 

 

 

 

Från lodgen gjorde vi utflykter och upplevde såväl livet i och vid floden med fåglar (papegojor, Tucan m fl), alligatorer, delfiner och pirayor m m som lite vandring och övernattning ute i regnskogen. Spännande! Och intressant!

 

Flodtur i Amazonas. Om några månader är träden till hälften under vatten.

 

Canoeing in the Amazonas. In a few months the trees in front of canoe will be half covered with water.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pirayafiske vid lodgen. Lite senare badade vi här (utan pirayor i tårna)

 

Fishing piranha at the lodge. We later took a swim here (without any piranha biting our toes)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piraya. Dom har otäckt vassa tänder.

 

Piranha. The teeth are terribly sharp.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår guide vid ett gummiträd. Det träd som var upphovet till Manaus blomstring under det sena 1800-talet.

 

Our indian guide at one of the rubber trees. The tree that made Manaus so prosperous in the end of 19th century.

 

 

 

 

 

 

Paranötter. Numera kallar brasilianarna dem "Brazil nut". I denna stenhårda modernöt fanns 20  "julnötter".

 

 

Brazil Nut. In this mothernut we found 20 nuts.

 

 

 

 

 

 

Vi var en grupp på upp till 6 personer från världens alla hörn (nästan) som vägleddes av en kunnig indiansk guide. Till gruppen anslöt och for deltagare varje dag eftersom man valt olika längd på djungelupplevelsen. Det var mycket trevligt med mötet med olika nationaliteter och att få erfara lite av deras liv och bevekelsegrunder för att bege sig ut på detta djungeläventyr. För äventyrligt är det att transportera sig i de små kanoterna på floden och vandra i den täta urskogen. Extra äventyrlig var övernattningen i hängmattor ute i djungeln sista natten. Vår indianguide fixade kvällsmåltiden med grillad kyckling som tillreddes utan andra hjälpmedel än vad växtligheten runt omkring oss erbjöd och en machetekniv. Exempelvis användes som tallrikar vikta blad och som bestick en sked skuren ur ett palmgräs.

 

Vi åkte 1 timme med denna båt till camp-platsen i djungeln

 

 

This boat took us in 1 hour to the campsite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På vandring i regnskogen.

 

 

Walking in the rainforest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaja svingar sig likt Tarzan (eller Diana) i en lian.

 

 

Jaja swinging in a liana like Tarzans girl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kycklingen grillades över öppen eld på indianskt manér.

 

 

Chicken BBQ indian style.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Middagen nästan uppäten. Tallrik och sked nedtill. Ananas till efterrätt.

 

Dinner almost finished. Plate (from leaves) and spoon (from palm tree) at bottom of picture. Pineapple for desert.

 

 

 

 

 

 

 

 

En minnesrik upplevelse. Vår arrangör, Iguana Tours, kan varmt rekommenderas.

 

Vi fick även några dagar i Manaus innan återfärden till Septima. I Manaus upplever man en helt annan dynamik än i Salvador. Manaus har attraherat en omfattande tillverkningsindustri och är en starkt växande stad. Här kan man ana det expansiva Brasilien som det ju talas så mycket om. I Salvador har vi undrat lite över var det expansiva finns.

Manaus påminner lite om sydostasien.

 

Jaja letar efter en ny bikini i ett av  Manaus shoppingområden.

 

 

Jaja looking for a new bikini in a Manaus shopping area.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marknad i Manaus. Byggnaden i bakgrunden lär ha varit inspirerad av "Les Halles" i Paris.

 

 

Manaus market. Building in background said to have been inspired by Paris "Les Halles".

 

 

 

 

 

 

 

Men det finns också några anrika minnesmärken från en annan expansiv period i Manaus historia, ”the rubber boom” vid förra sekelskiftet. Ett sådant är det magnifika operahuset. Detta lät gummibaronerna uppföra i slutet av 1800-talet (invigdes 1896) genom att frakta över det mesta av byggnadsmaterialet från olika delar av Europa. Marmor från Italien, emaljerade takpannor från Elsass, gjutjärnspelare från Glasgow, golvträ från Litauen m m. Ja, nästan allt kom från Europa utom en del inhemskt trä. Det är en enastående byggnad. Och den används. Både för opera och andra föreställningar. Vi fick tillfälle att bevista en sådan annan föreställning när den brasilianska sambaartisten Lucilene Castro gav en gratiskonsert till förmån för föräldralösa barn. Som inträdesbiljett uppmanades man att donera en burk mjölkpulver så vi sprang snabbt iväg och inhandlade två burkar och ställde oss med dessa i kön. Vi kom in, fick plats mitt på parketten och upplevde sedan 2 timmar med våldsamt rytmisk och ljudlig sambamusik i den vackert utsmyckade operasalongen. Publiken hoppade och dansade med i sådan grad att vi ett tag befarade att vi skulle få den stora takkronan under kupolen i huvudet i stil med inledningsscenen i ”Fantomen på Operan” !

 

Manausoperan

 

The Manaus opera house.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interiör av Manausoperan

 

 

Interior of the opera house.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manaus har också en djurpark (som drivs av den brasilianska militären!) där många av de sällsynta djur som finns i Amazonas, och som man normalt inte får tillfälle att  se, kan beskådas. Där såg vi anaconda, boaorm, puma, jaguar, sengångare m m. Det besöket blev en bra komplettering till djungelturen.

Efter en vecka flög vi tillbaka till Salvador och Septima. Lika roligt som det var att flyga iväg, lika roligt var det att komma tillbaka till vårt flytande hem. Med mängder av fina minnen och massor av bilder (trots att en kamera gav upp under det kraftiga skyfallet en dag i regnskogen. Stendöd.).

 

Nu laddar vi för seglats norrut, närmast till Cabedelo på Brasiliens östra ”hörn”.

 

Top