Brev 17    2011-12-13                             Åter till RESEBREV        Back to RESEBREV

     
Go to http://translate.google.com/ and paste our url for a rough translation to english or other language

Grenada, Karibien

Nu ligger Septima återigen i sjön efter det långa sommaruppehållet "on the hard" på Spice Island Marine Services(SIMS) i Prickly Bay.

Vi återvände till Grenada den 24/11 efter en fin sommar och höst med familjen och vänner i Sverige. Ett kort besök i Kenya hann vi också med (vår dotter Marika bor i Nairobi).

Septima såg lite ledsen ut med söndersliten presenning och smutsig när vi kom men sken snart upp när hon fått en rejäl ansiktslyftning efter några dagars kämpande i näst intill olidlig hetta (>33 grader). Som tur var kunde vi bo i en närliggande "apartment" med luftkonditionering och återhämta våra krafter mellan arbetspassen.

 

Septima mastas på.

Stepping of mast on Septima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utöver den utvändiga finishen piffades Septima upp med

- ny generator (den gamla + en reservgenerator av typ Prestolite på 110A höll inte måttet och har nu bytts ut mot en standard, robust 50A generator som laddar förträffligt, än så länge!)

- ny packning runt hjärtstocken (nu är det tätt där!)

- nya vant (ett undervant brast utanför Brasiliens kust på vägen norrut så vi ville nu byta alla vant för säkerhets skull)

- ny impeller på motorn ( den gamla var i förbluffande bra skick efter 680 h men vi bytte ändå i preventivt syfte

- nytt spinnakerfall

plus lite annat smått och gott.

Vi hade räknat med att byta ut en del skruvar och pluggar i däcket och tog därför med en påse med speciella däckskruvar i handbagaget. Vid säkerhetskontrollen på Gatwick i London betraktades skruvpåsen som farligt gods (!) och vi förbjöds att ta med den i handbagaget. Man undrar vad som är så farligt med en liten påse skruv. Trodde dom att vi skulle tillverka en clusterbomb ombord under resan? Eftersom påsen var viktig för oss fick Claes återvända till incheckningsdisken och checka in en påse med skruvar som separat kolli!! Den kom fram!

OSK-båtarna Osophine och Palmina ligger också på Grenada (Osophine granne med Septima på SIMS och Palmina på Grenada Marina). Tillsammans med Nina och Pär på Osophine, som anslöt 30/11 avåts och dracks goda måltider på "De Big Fish", seglarnas "hang out" intill varvet.

 

Jaja  vid "De Big Fish", seglarnas mötesplats i Prickly Bay.

 

"De Big Fish", sailors "hang out" in Prickly Bay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det går verkligen bra att lägga upp, förvara och sjösätta sin båt vid SIMS. Varvet sköts professionellt. I en tillbehörsbutik (Budget Marine) intill hittar man allt som saknas på sin båt plus lite för mycket annat också och på kort gångavstånd kan man bo i luftkonditionerad lägenhet. Dessutom träffar man trevliga seglare hela tiden.

Efter påmastningen på land den 1/12 sjösattes Septima 2/12. Vad skönt att ligga i vattnet igen!

 

Septima till ankars vid Hog Island utan storsegel.

 

Septima at anchor at Hog Island

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har tillbringat tiden sedan dess i vikarna på södra Grenada. Vid Hog Island, en lugn och populär vik kom snart en lokal fiskare fram till Septima och erbjöd oss lobster. Vi nappade och kokade och avnjöt två lobster i den svalkande kvällsbrisen.

 

Två färska lobster inhandlade för 100 kr vid Hog Island.

 

Two fresh lobster at 11 € to be cooked soon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Margareta och Sune på Palmina hyrde en stuga uppe i de vackra grönskande bergen ovanför Grenada Marina. Dit blev vi inbjudna till lobsterfest en kväll tillsammans med Nina och Pär. Ett sånt kalas! Ack vad tiden går fort när man har roligt.

 

 

Lobsterfest i Cacoa House med "Palmina" och "Osophine".

 

 

Lobsterparty with friends.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varje fredag firar man "Fish Friday" i den lilla byn Gouyave på öns norra del. Efter en slingrande bussfärd på småvägarna kommer man till slut fram till ett brusande folkliv på byns gator där fisk i olika former bjuds ut till ackompanjemang av rytmisk musik. En riktig folkfest.

 

 

"Fish Friday" i Gouyave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anledningen till att vi hållit oss kvar på Grenada är att vi idag på Luciadagen (Claes uppvaktades av Lucia vid frukosten!)  flyger hem tillfälligt till Sverige för att fira vår disputerande son Patrik den 16:e.

 

 

Luciafirande på Septima.

 

Celebrating Lucia onboard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På återresan tar vi med ett nytt storsegel som North Sails sytt upp åt Septima. Vi hade en hel del mycket besvärande situationer i våras med rullseglet som fastnade i masten. Anledningen är troligtvis att seglet helt enkelt är för gammalt och utseglat (bukigt) och rullar inte in sig så snyggt som erfodras. Skall bli spännande med det nya seglet.

När vi kommer tillbaka från Sverige styr vi norrut. Vi vet ännu inte var jultomten kommer att hitta oss den 24:e.

Top