Brev 18    2011-12-30                             Åter till RESEBREV        Back to RESEBREV

     
Go to http://translate.google.com/ and paste our url for a rough translation to english or other language

Bequia, St Vincent & Grenadines, Karibien

På Luciadagen lämnade vi Septima i trygga Port Louis Marina i St. Georges, Grenada och flög hem till Sverige på ett kort besök, föranlett av vår disputerande son. Det var stolta föräldrar som fick fira familjens filosofiske doktor. Även om besöket hemma blev kort var det mycket lyckat.

I bagaget tillbaka kunde vi dessutom ta med ett nytt storsegel som North Sails sytt upp på kort tid. Vi har haft en hel del trassel med in- och framför allt utrullning av det gamla seglet och hoppas nu att dessa problem har försvunnit eller i alla fall minskat.

Den 18:e var vi tillbaka ombord på Septima. Ursprungligen hade vi planerat att fira julen någonstans bland de nordliga öarna i den karibiska ökedjan men starka NO-vindar tvingade oss kvar på södra Grenada.

 

Promenad på Hog Island. Septima ligger någonstans därute i denna utmärkta vik på södra Grenada.

 

A walk on Hog Island.

Septima at anchor somewhere out there in this splendid anchorage.

 

 

 

 

 

 

 

Vid Hog Island tog dom 90 kr/kg för lobstern.

 

Lobster at 10€/kg at Hog Island.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julaftonen firades i Prickly Bay med julpyntad Septima och en del traditionella julrätter såsom sill, Jansson, sillsallad m m. Och nubbe med julvisor naturligtvis!

 

Vår julgran består av en pinjekotte från El Hierro som klätts med diverse färgade dekorationer. Båtmässigt!

 

We found our christmas tree under a pine tree in El Hierro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julmåltid i dekorerad sittbrunn.

Vi började med julglöggen.

 

Christmas with traditional swedish dishes like herring (and schnaps)  in the cockpit.

Septima at anchor in Prickly Bay.

 

 

 

 

 

 

 

Vy över Prickly Bay. Vacker landskap med prunkande blomsterprakt. Palmen kanske brast 2004 när orkanen Ivan drog fram här?

 

View over Prickly Bay. Maybe the palmtree broke during hurricane Ivan, severely hitting Grenada  2004.

 

 

 

 

 

 

 

På juldagen lättade vi ankar och kämpade norrut till Tyrell Bay på Carriacou. Den sträckan som vi nu gått några gånger upplever vi som en av de jobbigaste i Karibien med krabb motsjö och strömmar  i accelerationszonen norr om Grenada. Där skall man dessutom runda undervattensvulkanen Kick èm Jenny som ligger mitt i färdriktningen. Om den skulle börja koka vatten under Septima skulle vi inte ha det så trevligt! Sannolikheten för detta är dock liten  (men den finns!).

 

 

Systrarna, två öar som passeras strax norr om Grenada, bredvid undervattensvulkanen Kick èm Jenny.

 

The sisters, two islands on the way between Grenada and Carriacou, next to underwater vulcano Kick èm Jenny.

 

 

 

 

 

 

Fortsatt stark motvind begränsade den följande dagens seglats till Chatham Bay på Union Islands västsida. Denna vik tillhör en av våra favoriter. Den är väl skyddad, inte särskilt välbesökt och den erbjuder fina naturupplevelser med sköldpaddor, pelikaner m m.

Efter en skön morgon (som vanligt!) gjorde vi oss klara för en lång seglats med sikte på Guadelope. Det skulle bli nattsegling. Den av grib-filerna utlovade vindvridningen från NO till O uteblev och vi pressades västerut mer än vi önskade. Efter 4 timmars seglats sprack akterliket sönder på genuan! Vi var då nästan i jämnhöjd med Bequia vilket var turligt för där vet vi att det finns segelmakare! När vi seglade med Hulda här 2008 skörade vi också förseglet strax före Bequia och fick hjälp med ett nytt segel då. Denna gång räcker det med att laga akterliket, hoppas vi. Men för att kunna göra det måste seglet ned och det visade sig lättare sagt än gjort. Fickan för akterliksträckaren hade lossnat och snott sig runt seglet vid inrullningen ca 2/3 upp på förstaget varför seglet inte kunde rullas ut. Ack, dessa rullsegel! Fantastiska när de fungerar men frustrerande när de bråkar.

Septimas mastapa (han heter Claes) försåg sig med vass kniv och vevades upp i båtsmansstolen utmed förstaget av stålsatt hustru. Vad det underlättade att kunna ta spjärn mot kutterstaget! Bandet skars av och frigjordes och mastapan kunde firas ned igen. Puh!, vilken lättnad när seglet kunde rullas ut och tas ned.

Dagen därpå var seglet reparerat för en rimlig slant.

Vi stannar på Bequia några dagar och firar in det nya året. Den starka motvinden viner i riggen så vi lugnar oss tills prognoserna utlovar lite trevligare förutsättningar för seglatsen norrut. På Bequia går det ingen nöd på oss!

 

Septima i Admiralty Bay på Bequia.

Genuan nedtagen för reparation.

 

Septima in Admiralty Bay, Bequia. The genua is taken down for repair after broken leech at sea forcing us to change plans and divert to Bequia and sailmaker assistance.

 

 

 

 

 

 

Gammalt och nytt möts i Admiralty Bay

 

Old and new meeting in Admiralty Bay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En paus vid restaurang Gingerbread på Bequia.

 

Relaxing at restaurant Gingerbread viewing Admiralty Bay anchorage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanlig syn framför oss. Det är vatten i vänstra glaset (inget annat!). Gissa vem av oss som dricker vad!

 

Common arrangement in front of us. Water in left glass! Guess who drinks what!

 

 

 

 

 

 

Imorgon firar vi in det nya året på Devils Table, en jättebra restaurang (svenskägd) med vanligtvis god mat (och dryck) tillagad av svensk kock (Mats).

Alla vänner och trogna hemsidesbesökare tillönskar vi ett riktigt intressant och händelserikt 2012 !!!

Top