Brev 20    2012-02-10                             Åter till RESEBREV        Back to RESEBREV

     
Go to http://translate.google.com/ and paste our url for a rough translation to english or other language

British Virgin Island (BVI)  -  Puerto Rico

Virgin Islands är som ett enda stort akvarium i vilket det seglar omkring en massa chartersegelbåter och en och annan "yachtie" . Vi långseglare kallas ibland "yachties".

Under vattenytan finns mängder av vackra koraller. För oss som bara snorklar på ytan är i stort sett bara de rev som ligger nära ankringsvikarna tillgängliga men för dem som lärt sig dyka finns uppenbarligen en helt fantastisk undervattensvärld att uppleva här. I resten av den karibiska övärlden som vi besökt är det bara Tobago Cays i Grenadinerna som går upp mot korallreven i Virgin Islands.

Det kan ibland bli spännande att lätta ankar när vi skall lämna en ankarvik. När vi ankrar letar vi upp en "sandfläck" bland korallerna. Fläcken syns som ett ljust område bland de mörka korallerna när solen står bakom ryggen. Om vinden vridit under natten (vilket händer) så kan kättingen ha lindat sig runt ett korallhuvud och man sitter helt enkelt fast! Då är det bara att simma ut med snorkeln och se hur man skall kunna komma loss från den vackra klumpen. En gång fick vi upp en halvmeter stor korall med ankaret!

I norra änden av BVI ligger sandön Anegada. En platt ö (högsta punkten är  9  m ö h) som bildats på helt annat sätt än den vulkaniska huvuddelen av öriket. Även Anegada omges av fantastiska korallrev långt ut till havs och utgjorde för forntida sjöfarare en veritabel skräck eftersom ön inte syns förrän man kommer helt nära. Anegada omges därför av mängder av vrak. För oss moderna sjöfarare med GPS och (oftast) noggranna sjökort är ön tillgänglig men det var ändå spännande att angöra den med bara några decimeter vatten under kölen långa sträckor.

På Anegada tog vi fram cyklarna som legat oanvända ett år. Många ekrar var av! Claes tror på spänningskorrosion (mörka brottytor, ingen töjning). Något att ta upp med Brompton när vi kommer hem. Vi hade reservekrar så vi kom iväg på vår tur.

 

The Bikes being prepared for an islandtrip. Many spokes had to be replaced after one year storage.

Stress corrosion?

 

 

 

 

 

Cykeltur på Anegada. Perfekt cykellandskap.

 

Biking on Anegada. Pefect island for biking.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vid Key Cay på Peter Island fick vi den bästa snorklingen i BVI. Utanför de vassa klipporna vid udden var det djupa sprickor under vattnet med vansinnigt vackra former och färger på korallerna. Och bland dessa simmade massor av färggranna fiskar. Det är verkligen roligt att simma/flyta omkring och bara njuta av allt detta.  Då och då kommer en stor rocka eller annan stor fisk och gör oss sällskap.

Soluppgång vid Peter Island.

 

Sunrise at Peter Island.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strax söder om Peter Island ligger Norman Island som sägs ha inspirerat R.L Stevenson till den klassiska "Skattkammarön". Det fanns ju gott om pirater i Karibien på 1700-talet och säkerligen användes Norman Island flitigt av dessa eftersom ön har en väl skyddad vik, "the Bight".

Vi snorklade utanför ön utan att finna någon skatt så vi fick nöja oss med en vacker undervattensvärld.

 

 

Jaja kollar email på Roxy´s bar, Jost van Dyke.

 

 

Jaja surfing the net at Roxy´s bar, Jost van Dyke.

 

 

 

 

 

 

 

Efter några ankringar vid Jost van Dyke-ön i BVI seglade vi till Culebra i Spanish Virgin Island som tillhör Puerto Rico och alltså är en del av USA. Inklareringen gick smidigt där eftersom vi redan hemma i Sverige försett oss med visum till USA. Vi har aldrig tidigare mötts av en så vänlig och hjälpsam tjänsteman som denne gränspolis på Culebra som trots alla formaliteter (många formulär att fylla i) tog sig tid att informera om sevärdheter och ge praktiska tips. Efter att ha fyllt i alla papper och betalat 19 US$ fick vi ett "cruising permit" för hela USA för ett år.

Slör genom USVI mot Spanish Virgin Island.

 

Downwind towards Spanish Virgin Island through the USVI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Spanish Virgin Island var alla charterbåtar som bortblåsta. Bara "Yachties" och "Locals".

Kokospalm på stranden vid Bahia Flamenco, Culebra.

 

Coconut palm tree on Flamenco beach, Culebra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaja snorklar bland korallerna vid Isla Culebrita.

 

Jaja snorkeling at Isla Culebrita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaja badar Jacuzzi i en pool på Isla Culibrita.

 

Jacuzzibath on Isla Culibrita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vieques, den stora ön i södra Spanish VI var särskilt enslig. En förklaring kan vara att östra delen av ön fram till 2003 utnyttjades av USA och Nato för att leka krigslekar och därför inte var tillgänglig för allmänheten. Ön har flera stora mangrovevikar som ger bra skydd men är ointressanta för snorklare. I Ensenada Honda, den 3 km2 stora mangrovelagunen på sydöstra delen av Vieques var vi helt ensamma. Kändes märkligt så nära civilisationen.

Vår ursprungliga plan var att segla runt Puerto Rico (och eventuellt också besöka Dominikanska Republiken) men vi tänkte om när vi började inse vilket jobb vi skulle ha framför oss för att ta oss tillbaka mot den starka passadvinden hela vägen från Puerto Ricos västra sida till Virgin Island. Vi beslutade oss därför att angöra Puerto Ricos östra kust och därifrån utforska ön per hyrbil. På så vis fick vi dessutom bättre möjlighet att lära känna ön än om vi bara angjorde marinor och ankarvikar utmed kusten.

Puerto Rico.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Old San Juan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gamla brandstationen i Ponce. Idag turistinformation.

 

Ponce old fire station. Today turist info centre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Radioteleskopet i Arecibo. Världens största, över 300 m i diameter. Här spelades scener i James Bondfilmen Golden Eye in.

 

The worlds larges radio telescope in Arecibo.

> 300 m in diameter.

Scenes in James Bond film "Golden eye" was cast here.

 

 

 

 

 

 

Vi ligger nu i Puerto del Rey strax söder om Fajardo på östkusten. Karibiens största marina säger dom med 1000 båtplatser, de flesta för stora motorbåtar med jättelika fiskeutrustningar.

Här körs vi ut på bryggan till Septima med golfbilar av personalen när vi anländer till marinan. Det är en lång väg att gå och eftersom vi är i USA är det golfbilservice!

Under tiden här har vi kört ca 100 mil på ön på omväxlande slingriga vägar genom djup tropisk regnskog och 4-filiga motorvägar. Ön är en charmig blandning av Karibien och USA. Här finns alla snabbmatskedjorna (Burger King, KFC etc), Walmart, Sears m m men också matställen utmed vägen där köttstycken skärs upp direkt från den helstekta grisen.

Den stora höga landmassan gör att öns norra och mellersta del får mycket nederbörd medan södra kusten på vissa sträckor är knastertorr med flera spår av stora skogsbränder.

Vägnumreringen och skyltningen gav anledning till många överraskningar, skratt, uppgivenhet, förbannelser, ja många känslor. Vi tycks vara skapta olika i våra sätt att tänka och organisera!

För bensinen betalar man här oansvarigt låga ca 6 kr/l!

Befolkningen är i huvudsak spansktalande (roligt för Jaja) men engelska fungerar oftast.

Nu lämnar vi snart den stora antillen Puerto Rico, vänder fören mot öster och tuggar oss tillbaka mot vinden till Virgin Island och de små antillerna.

Top