Brev 24    2012-12-08                            Åter till RESEBREV        Back to RESEBREV

     
Go to http://translate.google.com/ and paste our url for a rough translation to english or other language

Grenada

Snart är det exakt en månad sedan vi lämnade Sverige och landade på Grenada. Det är onekligen dags för ett resebrev som berättar lite om allt som hänt under denna hektiska månad. Ja, det har verkligen varit hektiskt med såväl iordningställandet av Septima som det parallellt intensiva sociala umgänget med alla "svenskbåtarna" här på Grenada.

Grenada, the Isle of Spice, är en utmärkt plats att vistas på när man skall förbereda sig för en ny seglingssäsong.

Varvet (SIMS) som vi anlitat för förvaring av Septima under orkansäsongen är välutrustat och sköts professionellt. Intill varvet vid Prickly Bay och inne i huvudstaden St Georges finns välsorterade båttillbehörsbutiker, riggverkstad, segelmakare m m. Här finns också bra och välfyllda mataffärer. Ja, i stort sett allt man behöver kan man hitta här.

Intill SIMS finns också det populära seglartillhållet "De Big Fish" där vi äter god mat, dricker billig öl eller GT under "happy hour" och träffar seglarvänner.

Det är många långseglare som upptäckt dessa möjligheter, inte minst svenskar, så vi har haft riktigt trevligt i pauserna i båtfixandet och senare på kvällarna när vi träffats i sittbrunnar och ljugit för varandra.

Sjösättning av nyputsad och bottenmålad ögonsten.

 

 

Septima ready for launch at Spice Island Marine Services on Grenada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under rustningen av Septima när hon ligger på land, har vi bott på ett intilliggande "apartment hotel" (heter Cool Runnings). En välsignelse eftersom hotellet har luftkonditionering, vilket blev vår räddning många dagar då vi nästan förgåtts i hettan mitt på dagen, speciellt den första tiden här nere innan vi acklimatiserat oss till den tropiska värmen.

Uppskattad karibisk dusch på Cool Running Apartments Hotel.

Undrar vad en svensk el-vvs-installatör skulle få för betyg efter en sådan installation?

 

Highly appreciated shower, carribbean style, at the apartment hotel where we stayed the first week in Grenada when Septima was on the hard being prepared for launching.

 

 

 

 

 

 

I lördags (och lördagen dessförinnan) gick (eller kanske snarare begick) vi Grenada-Hashen.

En Hash är en lustig tillställning där en stor grupp deltagare (>100 st) leds ut på stigar, vägar, över bäckar och raviner m m i tidvis oländig terräng, ledsagade av utlagda högar av pappersmakulatur som snitslar. Ibland förvillas man av pappershögar som utlagts åt olika håll vid ett "vägskäl" och man kan ledas ut på villovägar tills ett kryss markerar att man valt fel väg (eller man möter någon som redan vänt tillbaka) och man tvingas återgå till "vägskälet" och välja annan riktning.

Vandringen (en del springer) tar ungefär en timme och man är alldeles slutkörd när man lerig och svettig återvänder till startpunkten. Här inmundigas välförtjänt öl och grillad kyckling till löjligt billigt pris och stämningen är uppsluppen.

Hashledaren håller stämningen uppe med allehanda gyckel.

Som "virgins" (= förstagångshashare) blev vi upptagna i gemenskapen genom överraskande dop i ädel dryck och sedan tilldelades vi diplom.

Vi hade vansinnigt roligt!

 

Jaja på hash-vandring i Grenadas djungel.

 

 

 

Grenada Hash, exhausting walk through the djungel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Två trötta men glada hashvandrare på toppen av ett av Grenadas högsta berg.

 

 

Two happy, swetty but exhausted Hash-wanderer on Grenada peak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välfötjänt kyckling och öl intas efter Hashen tillsammans med Janne på Solea.

 

 

Chicken and beer, well deserved meal for tired hasher.

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter detta dop var vi inte längre "Hashvirgins"

 

 

Baptizing hashvirgins (first time hasher) in beer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sedan 2 veckor ligger Septima i Port Louis Marina i huvudstaden St Georges. Anledningen till detta är att vi renoverar vårt däck. Septima, nu 23 år, har ett heltäckande teakdäck som nu efter några säsonger i tropiskt klimat blivit något nedslitet. Det varma och tidvis regniga klimatet här i tropikerna sliter hårt på teakdäck.

Vi passar därför på att renovera däcket här där vi kan få hjälp av en båtsnickarfirma. Skruvar och träpluggar byts ut (> 1700 skruvar har vi tagit bort!) och nåtningen förbättras. Vi har fortfarande en hel del jobb kvar innan vi är mogna att lämna Grenada för färd norrut.

Nya däckspluggar slipas ned.

 

 

 

Renovating Septimas teakdeck in Port Louis.

New deck plugs being ground.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppskjutande nåt skärs bort med kupat rakblad.

 

 

Excess caulking being cut with bent razorblade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår sprayhood får en välbehövlig tvätt.

 

 

Washing of dodger in Port Louis Marina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillsammans med Xavita, Osophine, Vagabond och Solea på "Fish Friday" i Gouyave

 

 

"Fish Friday" in Gouyave together with other swedish "yachties".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Två apor som tycks trivas med varandra.

 

 

Two apes obviously liking each other.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här i Port Louis har det trevliga umgänget med kompisbåtar fortsatt. "Svenskbåtar" som vi haft trevligt med här på Grenada i höst är Osophine, Vagabond, Solea, Xavita, Chesnock, Shaddock, Noa Tun, Flying Penguin, Fun Too. Det är roligt att vara långseglare!

När Septimas däck är klart ger vi oss förmodligen direkt upp till Virgin Islands, förbi alla öarna som vi redan besökt ett antal gånger. Vår plan A är att sedan segla upp till USA via Puerto Rico, Dominikanska Rep., Bahamas.

Vi får se om den planen håller!

Top