Brev 36    2015-04-03               Åter till RESEBREV        Back to RESEBREV

     
Go to http://translate.google.com/ and paste our url for a rough translation to english or other language

Malta - Brindisi.

14 mars tog Ryanair oss tillbaka till Malta där Septima tålmodigt väntat på oss i flera månader. Hon var glädjande fräsch inombords, mycket tack vare vår datorfläktsventilator i akterruffen som varit igång hela tiden, driven av våra solpaneler och vindgeneratorn. Utombords var det si och så med renligheten. Hon behövde en del omsorg för att återställas i anständigt skick före sjösättningen den 18 mars.

Tidigt den 20 mars lämnade vi Manoel Island Yacht Yard och Malta med kurs norrut mot Sicilien.

Med lite hjälp av vinden och mycket hjälp av motorn kom vi efter 80 Nm strax före mörkrets inbrott in till Syrakusa.

Eftersom vi kände till marinan från höstens besök och visste att personalens engelska språkkunskaper var minst sagt bristfälliga, kallade vi inte upp dom på VHF utan gick direkt in till en av bryggorna och tur var väl det för där möttes vi av en uppjagad Ormeggiatori (marinans personal) som upplyste om att marinan egentligen var stängd efter nyårsaftonens orkan som slet sönder pontonerna. Hade vi ropat på VHF hade vi förmodligen fått ge oss av till annan plats i mörkret. Vi fick alltså stanna trots avslitna el- och vattenledningar. Via lösa brädor att hoppa på och en jolle som fungerade som linfärja kunde vi komma iland. Inte gjorde det oss något. Dessutom det blev ganska billiga dagar.

 

Marinan i Syrakusa blåste sönder i orkanen på nyårsaftonen.

 

Den gröna båten i bakgrunden fraktade ca 400 flyktingar till Syrakusa. Nu sitter kaptenen i fängelse och båten ligger bara kvar sedan lång tid.

 

 

 

 

 

 

 

Värre blev det dock när vi upptäckte att vår kylbox slutat fungera. Den är vi ju starkt beroende av trots att vårvärmen inte infunnit sig än. På nätterna var det riktigt kyligt så då flyttades behållare med mat ut i sittbrunnen för nedkylning. Livet kompliceras när en sådan självklarhet (tycker vi) som ett kylskåp inte längre fungerar.

Vårvintern bjuder oss mycket varierande väder med omväxlande starka och svaga vindar från alla håll och ofta rikligt med regn. Det känns som om vi har startat lite väl tidigt på säsongen.

 

Fin segling för en gångs skull.

Jaja, i vinterskrud, passar på att läsa nedladdad dagstidning

 

 

 

 

 

 

 

 

Från Syrakusa nattseglade vi upp längs Kalabriens kust till det lilla samhället Le Castella. Efter en spännande angöring genom det smala hamninloppet i grov sjö kunde vi andas ut i den trygga hamnen. Här blev vi inblåsta några dagar när Joniska havet kastade sig över vågbrytaren i våldsamma kaskader.

 

Vattenkaskaderna över vågbrytaren bjöd på vackert skådespel i Le Castella. Vågbrytaren fick göra skäl för namnet.

 

 

 

 

 

 

 

Det lilla samhället hade, utöver lugn och ro, inte mycket mer än ett gammalt aragonesiskt kastell och en öppen pizzarestaurang att erbjuda varför beslutet att segla vidare till Crotone inte var så svårt.

 

Kastellet i Le Castella i Kalabrien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crotone som ligger på italienska "fotsulans" bakkant har mycket mer att erbjuda, bl a välsorterade pescerior (fiskaffärer). Vi inhandlade stora tonfiskfiléer som smörstektes och avnjöts med ett gott italienskt vitt vin. Ibland leker livet!

 

Tonfiskfiléer på rad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från Crotone var det 150 Nm över Tarantogolfen förbi "stövelns" klack upp till Brindisi där vi nu ligger i den väl skyddade men halvtomma Marina Brindisi.

Det är nästan inga andra seglare ute på havet så här års.
På Malta träffade vi skånebåten "Drömmen" med Lena och Pelle. De är på väg åt samma håll som vi så vi har träffats på vägen, men det verkar bara vara käcka svenskar som ger sig ut nu.

 

Det första vi gjorde efter inklareringen i Brindisi var att beställa ett nytt kylaggregat till boxen. Dagen därpå levererades den nya Isothermkompressorn och förångaren! Ibland händer det saker snabbt även i Italien. Den gamla demonterades och den nya kom på plats. Oj vad man önskar sig en vigare kropp när rör och kablar skall monteras i trånga utrymmen!

Nu har vi både kall öl och kallt vitt vin! Lyckan är fullständig!

De två kolonnerna (varav den ena delvis flyttas till grannstaden Lecce) ovanför kajen i gamla Brindisi  markerar slutet på Via Appia.

Brindisi, med sin utmärkt skyddade hamn, var för romarna porten mot österlandet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här i Brindisi firar vi påsk. Jaja lyckades få tag på 2 sillburkar och 1 ansjovisburk i en svensk affär på Malta så påskmåltiden blir komplett med såväl Jansson som sill+nubbe. Och påskkärring förstås.

 

Härifrån Brindisi kommer vi, när vädret tillåter, att segla till Montenegro och därefter norrut genom Kroatiens skärgård till Koper i Slovenien.

 

 

 

 

GLAD PÅSK !!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top