Brev 38    2015-06-03               Åter till RESEBREV        Back to RESEBREV

     
Go to http://translate.google.com/ and paste our url for a rough translation to english or other language

Travemünde - Tynningö.

Efter lite pyssel med påmastning och återmontage av akterbågen m m var Septima snart klar att ta sig an Östersjöns vågor.

Det kändes befriande och nästan lite overkligt att så snart efter segling i Medelhavet nu flyta i Östersjön.

 

Det var inte bara båtpyssel i Travemünde. Vi hann med att njuta av lite hälsokost också!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Första anhalten på vår seglats norrut blev Wismar, den gamla "svenskstaden" och hansastaden. Det är mycket grunda vatten utanför Wismar så det gäller att ha koll på sjökortet. Man förundrar sig över hur handelsfartygen på Hansans storhetstid lyckades krångla sig in till staden förbi alla grunden med sina svårmanövrerade skepp. Den som lyckas med detta idag hälsas vid inloppet välkommen av två "Schwedenköpfe", huvuden uppsatta på dykdalber på ömse sidor om farleden.

 

"Der alte Schwede" hälsar oss välkommen till Wismar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St Georg-kyrkan i Wismar skadades svårt under kriget. Den har nu upprustats till en profan samlingslokal. Vi tillsammans med ca tusen andra fick möjlighet att bevista en konsert med ABBA- och Bee-Gees-musik med tillhörande ljusshow i "kyrkan".

Tyskarna var i lätt extas när ABBA-s paradnummer ekade under valven. Det dansades vilt mellan pelarna.

 

 

 

 

 

 

En nattsegling i hård SW-vind förde oss raskt förbi rödblinkande vindkraftparker mitt ute i havet och upp till Simrishamn. Det kändes speciellt att efter 5 års bortavaro korsa svenska territorialvattengränsen och SMS-a nära och kära att "Septima är i Sverige".

 

Den förhärskande SW-vinden bjöd oss fin segling i stort sett hela sträckan hem till skärgården och vår tappert kämpande motor fick vila sig ovanligt mycket.

Trots den kyliga vinden (havet är ju fortfarande kallt) njöt vi ofantligt i våra tjocka kläder av den härliga seglatsen.

 

Lämplig klädsel på Östersjön i maj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utklippans utmärkta hamn gav skydd åt några tyskar och en engelsk båt förutom Septima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

I maj är det väldigt få segelbåtar ute. De flesta vi mötte var tyskar, holländare eller danskar. Men vid kajen i Byxelkrok träffade vi på en svenskflaggad båt av ovanlig typ. Deras dynor låg uppe på kajen så det verkade som om dom hade lite problem i båten. Claes gick fram för att språka lite med dom men möttes av oförstående blickar. Det visade sig vara ryssar, en äldre man, två män i 30-års åldern och en ung kvinna. På frågan varför dom hade en svenskflaggad båt svarade den äldre mannen (ledaren, som kunde lite engelska) att den var "chartrad". Varför seglar en grupp ryssar omkring i Kalmarsund i maj, när få andra båtar är ute, i en svenskflaggad  båt av ovanlig typ utan att visa sin nationalitet??

Claes kontaktade kustbevakningen som förhoppningsvis kollade upp dom senare. Vi fortsatte till Visby.

 

Strax norr om Öland omgavs vi av tusentals Gudingar! Härligt att se så mycket sjöfågel. Tyvärr verkar det dock ont om ejderhonor vad det nu kan bero på.

 

Två av tusentals gudingar norr om Öland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att angöra Visby är alltid lika trevligt, speciellt för Claes som återupplever minnen från 4 barndomsår där. När vi cyklar runt på stadens gränder lyssnar Jaja tålmodigt på Claes berättelser om lekar i ruinerna. Berättelser som hon hört ett flertal gånger genom åren.

 

St Karins ruin i Visby.
Claes lekplats som barn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Trevligt var det också att få återuppliva minnen från Karibien tillsammans med Tina och Tord som bor i Visby. Vi träffades under vårt "Karibienår" 2007-2008. Då hette vår båt Hulda (en OE32). Tord och Tinas båt hette och heter Hulda! De rustar henne nu för kommande nya äventyr.

 

Ensamma vid Huvudskär.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Den 27 maj kom vi så tillbaka till vår fina skärgård. Det bästa seglingsområdet i världen!

När vi fångade SXK-bojen i lagunen på Huvudskär var vi helt ensamma där! I juli kan här ligga 70 båtar!

Vi jollade in till öarna, strövade omkring på klipphällarna i vår ensamhet. Återvände till Septima och firade ankomsten med sill + färsk potatis och en välkryddad nubbe. Vad vi njöt!

 

Vår brygga angjordes högtidligen med alla gästflaggorna hissade. Vindpinade flaggor från Europa, Afrika, Sydamerika, Karibien och Nordamerika. Det är omtumlande att komma hem efter en så händelserik period i livet. Septima har varit ute 5 år på havet med strandhugg på 4 kontinenter. Nästan 20 000 Nm. Vi har dock oftast varit hemma under sommar och höst. Massor av underbara minnen. Lite vemodigt att det är slut. Men ändå härligt att vara hemma välbehållna med en underbar båt i utmärkt skick.

 

Tillbaka till bryggan på Tynningö.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Vi avslutar nu vår berättelse. Hemsidan har berett oss mycket nöje med många trevliga (och oväntade) reaktioner. Förhoppningsvis har vi kunnat stimulera några att ge sig ut på långsegling. Ni som gör det: Lycka till! Ni kommer att ha så fantastiskt roligt.

Septima out!

Top